icon-facebook icon-arrow-right icon-arrow-left icon-linkedin icon-search icon-twitter icon-youtube icon-mail icon-phone icon-mobiliteit-engineering icon-bouw icon-energienetwerken icon-installatietechniek icon-energie-telecom icon-infrastructuur icon-civieletechniek icon-spoorbouw icon-telecom icon-toelevering icon-vastgoedontwikkeling icon-wegenbouw icon-bullets icon-maps icon-whatsapp icon-arrow-up icon-arrow-down icon-assetmanagement icon-dienstverlening icon-close icon-filter icon-round-close icon-footprint
Sorry

This page is not available in English.

Do you want to go to the English homepage?
alt
Kondor Wessels Vastgoed wint tender Amstelkwartier met ‘Elements’
alt
Kondor Wessels Vastgoed wint tender Amstelkwartier met ‘Elements’
Nieuws
05 maart 2020

Het Amstelkwartier is binnenkort een nieuw iconisch gebouw rijker. Na de ontwikkeling van Haut en het QO hotel, is het alzijdige en duurzame gebouwontwerp ‘Elements’ van Kondor Wessels Vastgoed (een VolkerWessels onderneming) door de gemeente Amsterdam geselecteerd als winnend concept voor de realisatie in de nieuwe Amsterdamse stadswijk. In het ca. 70 meter hoge gebouw is ruimte voor 70 middeldure huurwoningen en 74 vrije sector koopwoningen, met commerciële voorzieningen op de begane grond en een groene bosachtige wintertuin.

‘Elements’ is in samenwerking ontworpen vanuit de visie maximaal verbinding te zoeken met de elementen stedenbouw, daglicht, zon, energie, water, wind en groen. Door het toepassen van parametrische algoritmes is een optimaal duurzame vorm van de toren ontstaan. Hiermee is ‘Elements’ het eerste gebouw dat gevormd wordt door elementen. Het woongebouw van ca. 14.800 m2 BVO komt op de kop van het Bella Vistapark, naast het monumentale transformatorhuisje. Naar verwachting start de bouw in het derde kwartaal van 2021.

Hoog juryoordeel

De jury heeft de inzending beoordeeld met een hoge waardering voor de invulling van het groen op onder andere de onderbouw dankzij de bosachtige tuin. Zij constateerde dat ‘Elements’ een aantal zeer innovatieve onderdelen bevat waaronder een nog niet eerder vertoonde wijze in Nederland waarop de pv-panelen worden geïntegreerd in de gevel. De jury noemt de dubbellaagse woningen in de toren vooruitstrevend, gedurfd en waardevol voor de gebruikskwaliteit.

Energieleverend gebouw

Het woongebouw, een ontwerp van ‘Koschuch Architects’, wordt energieleverend met pv-panelen op het dak en in de balkonranden opgeleverd. De parametrische modellen van honderden torenvarianten zijn met elkaar vergeleken door Arup om ‘Elements’ een optimale bezonning en een zo goed mogelijk windklimaat op straat, in het park, in de binnentuin met natuurzwembad en op de daktuin te bezorgen. Elementen die je overal voelt, ziet en beleeft door inclusief wonen en biodiversiteit die worden toegevoegd als nieuw ecosysteem aan de stad. Het concept is in samenwerking met Buildung. tot stand gekomen.

Groen gebouw met aansluiting op natuurlijke leefomgeving

Bijzonder in het ontwerp van landschapsarchitect ‘BOOM Landscape’ is het dakpark met bomen. De entree aan de parkkant geeft zicht op de wintertuin met subtropische planten en tevens als shared living functioneert. De beschutte binnentuin in de open lucht vormt een rustige plek waar bewoners zich terug kunnen trekken. In het ontwerp is veel groen opgenomen, en draagt bij aan een schonere stad en een prettige verblijfsomgeving.

Levendig gebouwgebruik

Op de kop van ‘Elements’ komt ‘Bar Seasons’. De harmonicadeuren kunnen helemaal open, en creëren hiermee een semi-terras. De parkkant heeft een flexibele indeling waardoor de ruimte geschikt is voor co-working. Overdag kan commercieel gebruik ontstaan en ’s avonds kan de ruimte gebruikt worden door de (buurt) bewoners voor bijvoorbeeld meditatiesessies, wijnproeverijen of lezingen.

Hoge circulaire ambitie

Het gebouwontwerp van ‘Elements’ bevat materialen met een bekende herkomst en een lage milieu-footprint, met een gerecyclede en demontabele inhoud dankzij het ontwerp van adviseur constructies en duurzaamheid, Arup. De plint is volledig van hout en de vloeren van verdiepingen in de toren zijn afwisselend van hout. 

Beeld: Beauty and The Bit